Læplantningens formål er at beskytte et afgrænset område mod kraftig blæst, hvirvler og vindnedslag, både i forbindelse med bebyggelse, trafik og åbent land.
De primære faktorer for en god læeffekt er læhegnets højde og hulprocent. Som tommelfingerregel yder læplantningen en effektiv beskyttelse mod vinden indtil en afstand, der er 5 gange højden af læhegent.
En anden vigtig faktor er længden af læhegnet. Indtil længden er mindst 50 gange højden, vil en fordobling af hegnslængden give en firedobling af det beskyttede areal. Af mindre betydning er læhegnets bredde og profil. Et bredere hegn giver en bedre trivsel, højdevækst, tæthed og holdbarhed. Profilen bør være flosset eller savtakket for at undgå hvirvler og vindnedslag.
Placeringen af læhegnet afhænger af den fremherskende vind, der bør være vinkelret på beplantningen. Endvidere bør plantevalget afstemmes efter jordbundsforholdene og det landskabsmæssige udseende.
De følgende forslag til læplantningsmodeller viser en detaljeret plantningsplan, der alle kan downloades til gennemsyn og udprintning.
Du kan klikke på piletasterne her til højre og se billederne.
Læzonen afhænger af vindens retning på læplantningen. Hvis vindretningen på lægiveren er vinkelret, bliver læzonen maksimal.
Mindre afvigelser fra den vinkelrette vindretningen har dog ringe betydning, og selvom vindretningen er parallel med læhegnet, er der en begrænset læeffekt indtil 5 gange højden af lægiveren på begge sider af hegnet.
Læplantninger kan også skabe læ i lodret udstrækning i en størrelsesorden på 3 - 4 gange lægiverens egen højde.
Her vises vindhastighederne omkring en ca. 2 m høj læskærm med ca. 50% hulareal. Vindhastigheden på 5 m/s i 2 m højde foran lægiveren vil først optræde igen 16 m bag lægiveren i 4 m højde.
Johansens Planteskole ApS
Damhusvej 103 • DK-7080 Børkop
Tlf. +45 75 86 62 22
CVR-nr. 28848609
Global G.A.P. GGN no. 4050373084844
Udelukkende salg til erhvervskunder